BLOG

ACEROLA – VITAMÍN C

 

Acerola (Malpighia emarginata DC.) Tiež známa ako Barbadosova čerešňa alebo západoindická čerešňa, patrí do čeľade Malpighiaceae. 

Vždyzelený ker aceroly, ktorý kvitne v teplom a tropickom podnebí, prináša malé ovocie podobné trilobitom čerešňovým. Rastie od južného Texasu, cez Mexiko a Strednú Ameriku až po severnú Južnú Ameriku a po celom Karibiku. Strom kvitne od apríla do novembra a ovocie dozrieva do 3-4 týždňov po odkvitnutí. Plody sú malé (priemer 1–4 cm) s hmotnosťou 2–15 g, majú jasne červenú farbu a kyslú chuť.

O ovocí je známe, že je jedným z najbohatších prírodných zdrojov kyseliny askorbovej (Vitamínu C) , ktorej obsahuje v rozmedzí 1 500 - 4 500 mg / 100 g, čo je približne 50 - 100-krát viac ako v prípade pomaranča alebo citrónu.

Vzhľadom na skutočnosť, že vitamín C z aceroly je lepšie absorbovaný ľuďmi ako syntetická kyselina askorbová, doplnky a koncentráty z aceroly predstavujú atraktívnu alternatívu pre jednotlivcov s nedostatkom vitamínu C. Odporúčané diétne dávky (RDA) kyseliny askorbovej pre dospelých (> 19 rokov) sú 75 mg / deň pre ženy a 90 mg / deň pre mužov. Preto by konzumácia troch plodov aceroly denne mohla uspokojiť RDA pre vitamín C pre dospelého človeka. U niektorých skupín je potreba vitamínu C zvýšená (fajčiari, ľudia vystavení nadmernému stresu či pacienti s infekčným ochorením), potom je zvyčajne odporúčaná celková denná dávka až 250 mg.

Acerola je jedným z mála druhov ovocia, ktoré okrem nadmerného obsahu kyseliny askorbovej, obsahuje aj množstvo ďalších fytonutrientov, ako sú fenoly, flavonoidy, antokyány a karotenoidy v primeranom množstve. Ovocie obsahuje aj provitamín A, vitamíny B1 a B2, niacín, albumín, železo, fosfor a vápnik.

 Vitamín C  sa nachádza v prirodzenej forme vo výživovom doplnku ACEROLA VITAMÍN C PLUS ZINK (Acerola vitamín C plus zinok) od spoločnosti ESSENZ, kde synergicky spolupracuje so zinkom a podporuje imunitu.

 

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

ZDRAVOTNÉ ÚČINKY VITAMÍNU C A ZINKU

 

V kombinácii vitamínu C so zinkom pôsobia ako silné antioxidanty (chránia náš organizmus pred negatívnym vplyvom škodlivých voľných radikálov z okolitého prostredia) a prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.                    

Taktiež prispievajú k normálnej tvorbe kolagénu a udržaniu zdravej pokožky, kostí, ďasien a nechtov.

Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa a prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky.   

Zinok je významnou súčasťou enzýmových systémov, ktoré sú dôležité pri látkovej výmene sacharidov, mastných kyselín, kyselín a zásad, makronutrientov a bielkovín. Prispieva k plodnosti a normálnej funkcii reprodukčných orgánov, podieľa sa na procese delenia buniek a tvorbe DNA.

Zinok sa zúčastňuje metabolizmu vitamínu A, ďalej sa podieľa na udržanie normálneho stavu zraku a ďalších kognitívnych funkcií.

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

AKO PODPORIŤ IMUNITU?

Imunitný systém je interaktívna sieť orgánov, bielych krviniek a proteínov, ktoré chránia telo pred vírusmi a baktériami alebo akýmikoľvek cudzími látkami.  Náš imunitný systém pracuje ako ochrana každý deň, a my si to ani nevšimneme. Keď je schopnosť nášho imunitného systému ohrozená, začíname čeliť chorobám. Ak sa rozhodnete podporiť svoj imunitný systém, pozrite sa na tieto doplnky, ktoré vám s tým možu pomôcť.

Probiotiká - názov pochádza z gréčtiny " pre bios " a znamená "pre život".

Okolo 80% našich imunitných buniek sa nachádza v čreve. Naša obrana tela je závislá na zdraví črevnej flóry.

Probiotiká  obsahujú živé mikroorganizmy. Laktobacily, enterokoky a bifidobaktérie obsiahnuté v probiotikách sa usadzujú v čreve, čo znamená, že choroboplodné zárodky už nemajú šancu sa rozšíriť. Pozitívnym účinkom užívania probiotík je normalizované trávenie a optimálne využitie potravy. Okrem toho sa posilňuje črevná sliznica a proti patogénom sa dá účinne bojovať. 

Pri výbere a užívaní probiotík platí, že rôzne kmene probiotických baktérií majú aj mierne odlišné úlohy v tele.  Najkvalitnejšie sú však také, ktoré obsahujú aspoň miliardu živých baktérií v jednej kapsule a aspoň 3 - 4 probiotické kmene. Mnohé kmene navzájom spolupracujú a sú tak účinnejšie.

Odporúčané Dávkovanie:10-100 miliárd CFU

Beta-glukány - sú skupinou vysoko molekulárnych polysacharidov β-D-glukózy, ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách obilnín, baktérií a húb. Denný príjem 3 g beta- glukánu z jačmeňa znižuje hladinu LDL a môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Niektoré štúdie naznačujú, že cereálne betaglukány majú tiež imunomodulačné vlastnosti. Konzumáciou potravín, ktoré obsahujú najmenej 4 g beta-glukánov z ovsa alebo jačmeňa na každých 30 g využiteľných sacharidov, ako súčasti jedla dochádza k zníženiu nárastu glukózy v krvi po tomto jedle.

Odporúčané Dávkovanie: Neexistuje štandardna dávka pre Beta-glukán. Výskum ukázal rôzne úrovne, ktoré majú byť účinné.

Colostrum­ - je vzácne tým, že sa tvorí iba krátky čas po narodení mláďat cicavcov. Jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby sa novorodenec dokázal prispôsobiť novému prostrediu, aby bol chránený pred patogénmi číhajúcimi v okolí a aby získal živiny a energiu pre štart do života.

Obsahuje dôležité živiny ako sú bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny (najmä A, C, E, vitamíny skupiny B) a minerály (najmä Ca, P, K).

Okrem toho je bohatým zdrojom ďalších bioaktívnych látok ako sú imunoglobulíny (IgG, IgM, IgA), alfa-lactalbumíny, lactoferin, transfer faktor, rastové hormóny, enzýmy a ďalšie.

Látky nachádzajúce sa v kolostre významne napomáhajú rozvoju imunitného systému.

Nie je to náhoda, že kravské kolostrum obsahuje približne 40 násobne vyššie koncentrácie imunitných faktorov ako ľudské kolostrum. Je to z toho dôvodu, že u kráv nedochádza k transplacentárnemu prenosu imunitných látok (človek sa rodí so získanou imunitou od matky).

Je dôležité podotknúť, že kravské kolostrum je takmer úplne zhodné s ľudským čo sa týka jeho zloženia a je druhovo nešpecifické, to znamená, že účinkuje aj u iných druhov cicavcov.                 

Odporúčané Dávkovanie: dospelý 800 mg denne.

Ak máte problémy s imunitou a potrebujete radu na mieru, ktorá bude vyhovovať vaším potrebám, kontaktujte ma na telefónnom čísle 0949 311 327  a zdarma vám  poskytnem 15 minútové odborné poradenstvo v oblasti klinickej výživy.

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

VITAMÍN A

 

Vitamín A prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému - je  kľúčový pre vývoj určitých imunitných buniek potrebných na boj proti zápalu a infekciám.

Vitamín A patrí medzi esenciálne živiny a medzi vitamíny rozpustné v tukoch. 

Vitamín A sa trochu líši od mnohých ďalších výživných látok v tom, že výraz „vitamín A“ sa v skutočnosti používa skôr na to, aby označil skupinu príbuzných látok v strave.

Retinoidy - živočíšne formy vitamínu A

Živočíšne produkty, ako sú pečeň, rybí olej a mliečne výrobky, obsahujú vitamín A vo forme retinoidov (retinol, retinal, kyselina retinová a podobné zlúčeniny). Retinal je dôležitý pre videnie, kyselina retinová funguje, ako hormón a ovplyvňuje viac, ako 500 rôznych génov a retinol je zásobná forma vitamínu A. Retinol a retinylestery sa často označujú ako „predformovaný vitamín A“.

Karotenoidy - rastlinné formy vitamínu A

Oranžové a zelené ovocie a zelenina, ako je mrkva, špenát, tekvica a sladké zemiaky, obsahujú vitamín A vo forme karotenoidov. Po konzumácii musia byť tieto karotenoidy premenené v tele na retinol, a preto sa často označujú ako zlúčeniny podporujúce vitamín A. Rastliny tvoria stovky rôznych karotenoidov, ale iba asi 10% z nich (vrátane beta karoténu) sa môže premeniť na retinol.K takejto premene dochádza v pečeni, kde sa vitamín A skladuje a v prípade potreby sa uvoľní. 

Účinky Vitamínu A na naše zdravie:

  • Pomáha udržiavať a obnovovať celistvosť a funkciu všetkých povrchov slizníc vrátane črevnej bariéry
  • Je nevyhnutný pre udržanie zdravého reprodukčného systému u mužov i žien ako aj pre zabezpečenie normálneho rastu a vývoja embryí počas tehotenstva. Podieľa sa na raste a vývoji mnohých hlavných orgánov a štruktúr nenarodeného dieťaťa vrátane kostry, nervového systému, srdca, obličiek, očí, pľúc a pankreasu.
  • Chráni náš zrak. Pomáha očiam prispôsobiť sa zmenám svetla.
  • Dôležitý antioxidant, ktori chráni naše bunky v boji s voľnými radikálmi, čím spomaľuje proces ich starnutia.
  • Prispieva k udržaniu zdravej pokožky
  • Prispieva k správnej látkovej premene železa

 

Príznaky nedostatku vitamínu A

Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, teda k zhoršenému nočnému videniu, poškodeniu očnej sietnice, ku kožným ochoreniam, zníženiu pohlavnej aktivity a väčšej náchylnosti na rôzne infekčné choroby. Keďže vitamín A sa ukladá v pečeni, môže to trvať až 2 roky, kým sa objavia príznaky nedostatku.

 

Kedy zvýšiť príjem vitamínu A?

Požiadavky na zvýšenie vitamínu A môžu byť z dôvodu: hypertyreóza, horúčky, infekcie, nachladnutia a vystavenia nadmernému množstvu slnečného žiarenia. Ľudia, ktorí konzumujú prebytočný alkohol alebo majú ochorenie obličiek by mali tiež zvýšiť príjem vitamínu A.

Je dôležité poznamenať, že niektorí ľudia majú bežný geneticky variant, ktorý môže znížiť schopnosť tela premieňať beta karotén na biologicky aktívne retinoidy o viac ako 50 percent.

Zlý stav bielkovín alebo nedostatok zinku môžu mať vplyv na absorpciu betakaroténu a jeho následnú premenu na retinol, takže je dôležité zabezpečiť, aby vaša strava obsahovala optimálne množstvo kvalitných potravín bohatých na bielkoviny a zinok.

Celková absorpcia retinolu je pomerne vysoká (absorbuje sa 70 - 90%), čo môže viesť k toxicite, ak sa spotrebuje veľké množstvo živočíšneho vitamínu A.

Pri diétach s veľmi nízkym obsahom tukov (<7% celkovej energie) je absorpcia retinolu narušená.

 

Aký druh Vitamínu A si vybrať?

Pre cielenú podporu imunity sa vitamín A najlepšie dopĺňa, ako zmes retinolu a betakaroténu. Pre trvalú podporu v denných dávkach je najlepšie držať sa beta-karoténu ako svojho preferovaného zdroja a zahrnúť do svojej stravy dobré zdroje retinolu.

 

Aké sú odporúčané diétne dávky (RDA) pre vitamín A

Odporúčané diétne dávky (RDA) pre vitamín A  sa uvádzajú ako ekvivalenty aktivity retinolu (RAE), aby sa zohľadnili rôzne bioaktivity karotenoidov retinolu a provitamínu A, ktoré všetky organizmus prevádza na retinol (pozri tabuľku 1). Jeden mcg RAE zodpovedá 1 mcg retinolu, 2 mcg doplnkového beta-karoténu, 12 mcg dietetického betakaroténu alebo 24 mcg dietetického alfa-karoténu, alebo beta-kryptoxantínu.

Odporúčaná denná dávka (RDA): Priemerná denná úroveň príjmu dostatočná na splnenie výživových požiadaviek takmer všetkých (97% - 98%) zdravých jedincov; sa často používa na plánovanie výživovo primeranej stravy pre jednotlivcov.

 

Tabuľka 1: Odporúčané diétne dávky (RDA) pre vitamín A

Vek                              Muž                          Žena                  Tehotenstvo              Dojčenie

0–6 mesiacov *       400 mcg RAE         400 mcg RAE

7–12 mesiacov *     500 mcg RAE         500 mcg RAE

1–3 roky                  300 mcg RAE         300 mcg RAE

4–8 rokov                400 mcg RAE         400 mcg RAE

9–13 rokov              600 mcg RAE         600 mcg RAE

14–18 rokov            900 mcg RAE         700 mcg RAE        750 mcg RAE          1 200 mcg RAE

19–50 rokov            900 mcg RAE         700 mcg RAE        770 mcg RAE          1 300 mcg RAE

51+ rokov                900 mcg RAE         700 mcg RAE

 

* Adekvátny príjem (AI), čo zodpovedá priemernému príjmu vitamínu A u zdravých dojčených detí.

Adekvátny príjem (AI): Predpokladá sa, že príjem na tejto úrovni zaručuje výživovú primeranosť; dôkazy nie sú dostatočné na vypracovanie RDA.

Príznaky prebytku vitamínu A

Hypervitaminóza Á-čká sa môže prejaviť bolesťami hlavy, apatiou, nechutenstvom, zvracaním, slabosťou či únavou. Objaviť sa môžu tiež popraskané až krvácajúce pery, či ragády v ústach. V dôsledku predávkovania týmto vitamínom hrozí aj poškodenie až cirhóza pečene.

Užívanie vitamínu A vo forme výživových doplnkov ako aj stravou, je počas tehotenstva veľmi rizikové. Vysoké dávky tohto vitamínu môžu viesť k vzniku vývojových porúch plodu a malých detí.

Zvýšená opatrnosť pri užívaní vitamínu A je na mieste aj počas dojčenia, pretože prestupuje do materského mlieka.

 

Pozor na užívanie vitamínu A s inými liekmi

Vitamín A a niektoré lieky sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Zvýšte pozornosť, pokiaľ užívate:

  • Hepatotoxické lieky, zvyšujú riziko ochorenia pečene
  • Warfarín, zvyšuje riziko krvácania
  • Chlórované uhľovodíky (pesticídy) vyčerpávajú pečeňový retinol - barbituráty, zvyšujú riziko nedostatku
  • Polychlórované bifenylové metabolity vedú k strate retinolu v moči.

 

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

VITAMÍNY A MINERÁLY NA PODPORU IMUNITNÉHO SYSTÉMU

 

Imunitný systém prispieva k nášmu zdraviu vďaka svojej úlohe chrániť nás pred bežnými vírusovými a bakteriálnymi patogénmi. Živiny majú dôležitú úlohu pri imunitných funkciách a pre podporu našej prirodzenej obrany je nevyhnutné zabezpečiť, aby sme pravidelne udržiavali ich zásoby.

Je samozrejmé, že zdravá strava je prvoradá pri poskytovaní širokého spektra živín, ktoré potrebujeme pre zdravý imunitný systém. Preto by ste mali dbať na to, aby ste konzumovali zdravú stravu s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny a minimalizovali svoj denný príjem spracovaných potravín. Je tiež dôležité, aby ste znížili príjem cukru a alkoholu, ktoré môžu náš imunitný systém vyčerpať a zaťažiť.

Zdravá výživa a životný štýl môžu zvyčajne poskytnúť to, čo potrebujeme, ale niekedy je potrebná ďalšia podpora vo forme doplnkov.

Vedieť, aké živiny a v akom množstve treba brať, je neuveriteľne dôležité, preto si povieme viac o tých hlavných, ktoré je potrebné vziať do úvahy.

Vitamín C - je vo vode rozpustný vitamín, ktorý prispieva k normálnej funkcii imunitného systému. Pôsobí, ako antioxidant zachytáva voľné radikály v tele a robí ich neškodnými. Voľné radikály sú veľmi reaktívne kyslíkové zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť bunky tela.

Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu. Kolagén je nevyhnutný pre stabilitu spojivových tkanív, kostí, kože a krvných ciev.

Chráni tak cievy pred aterosklerotickými usadeninami.  

Zvyšuje vstrebávanie železa a prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky.

Tiež udržuje oči zdravé.       

Naše telo si  nemôže vytvárať vitamín C, preto ho musíme prímať prostredníctvom našej diéty alebo doplnkov výživy.

Ak sa rozhodnete pre suplementáciu, existuje niekoľko rôznych foriem doplnkového vitamínu C vrátane kyseliny askorbovej, minerálnych askorbátov a vitamínu C s časovým uvoľňovaním.  Ich dávkovanie, závisí od formy, ktorú sa rozhodnete doplniť.

Odporúčanie Dávkovanie: 75-90 miligramov pre ženy a mužov

Vitamín C sa rýchlo spotrebúva počas choroby alebo infekcie, a preto sú potrebné výrazne vyššie dávky na vyrovnanie zvýšeného metabolického dopytu.                                            

Vitamín D3 - je dôležitý pre náš imunitný systém pomáha zabrániť predĺžením alebo nadmerným zápalovým reakciám. Prispieva k zdraviu kostí tým, že napomáha vstrebávaniu vápnika do kostí, ako aj ďalších vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k zdraviu, vrátane horčíka, vitamínu K a fosforu.Môže pomôcť pri podpore zdravej replikácie buniek a môže hrať úlohu pri ochrane pred vývojom autoimunitných stavov. Na rozdiel od väčšiny základných živín nie je hlavným zdrojom vitamínu D jedlo, ale slnečné svetlo; naša pokožka produkuje vitamín D pri kontakte so slnečnými lúčmi. Riziko nedostatku, je teda vyššie počas zimných mesiacov, preto by mal každý doplniť dennú udržiavaciu dávku. Ak sa rozhodnete pre suplementáciu, vyberte si Vitamín D3 (cholekalciferol), čo je forma vitamínu D produkovaná prirodzene v reakcii na slnečné svetlo a je preferovanou formou.

Odporúčanie Dávkovanie:400-800 IU

Zinok -  je nevyhnutný stopový prvok, ktorý reguluje niektoré z najdôležitejších procesov v tele. Okrem iného prispieva k dobre fungujúcemu imunitnému systému, preberá dôležité úlohy v metabolizme bielkovín, sacharidov a tukov a podporuje rast zdravých vlasov, pokožky a nechtov. Prispieva k plodnosti a normálnej funkcii reprodukčných orgánov, podieľa sa na procese delenia buniek a tvorbe DNA. Ďalej sa podieľa na udržanie normálneho stavu zraku a ďalších kognitívnych funkcií. Riadi tvorbu inzulínu. Diabetici alebo pacienti s aterosklerózou majú vyššie nároky na potrebu zinku.Telo nemá veľa schopnosti ukladať zinok, takže je nevyhnutné, aby vaša denná strava dodávala dostatok tohto minerálu. Ak sa rozhodnete pre doplnenie zinku formou výživového doplnku, vyberte si pikolinát zinočnatý, je známe, že táto forma sa dobre vstrebáva do tela.

Odporúčané Dávkovanie: 8-11 miligramov pre ženy a mužov

Ak pravidelne užívate zinok vo forme doplnkov, je dôležité ich vyvážiť meďou, pretože prebytok zinku môže spôsobiť nedostatok medi a naopak.

Ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky, poraďte sa svojím lekárom pred pridaním akéhokoľvek z týchto vitamínov na podporu imunity do svojej  dennej rutiny.

Ak máte problémy s imunitou a potrebujete radu na mieru, ktorá bude vyhovovať vaším potrebám, kontaktujte ma na telefónnom čísle 0949 311 327  a zdarma vám poskytnem 15 minútové odborné poradenstvo v oblasti klinickej výživy.

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

KONTRAINDIKÁCIE VITAMÍNU D S NIEKTORÝMI LIEKMI

 

Nasledujúce lieky užívané spolu s cholekalciferolom môžu ovplyvňovať hladiny vitamínu D:

  • tiazidové diuretiká • nižšie vylučovanie vápnika močom a zvyšovanie hladín vitamínu D, ktoré môžu spôsobiť hyperkalcémiu
  • estrogén • môže interferovať s absorpciou vápnika a viesť k zvýšenému riziku osteoporotických zlomenín stavov u žien v menopauze
  • Isoniazid (liek na tuberkulózu) • inhibuje hydroxyláciu cholekalciferolu v pečeni a môže viesť k liekom indukovanej osteomalácii
  • Kortikosteroidy, ako je prednison • môže znižovať absorpciu vápnika, čo môže časom viesť k osteoporóze
  • Barbituráty, ako je Dilantin
  • Lieky proti záchvatom, ako sú napr. Fenytoín • môže indukovať pečeňové mikrozomálne enzýmy a urýchliť premenu vitamínu D na neaktívne metabolity a spôsobiť osteomalaciu vyvolanú liekmi
  • Lieky na zníženie hmotnosti ako Orlistat • zabraňuje vstrebávaniu tukov, a preto môže brániť absorpcii vitamínu D rozpustného v tukoch

 

Čo je to vitamín D a, kde ho nájsť?

Vitamín D je jedným z kľúčových vitamínov na podporu imunity počas zimných mesiacov, okolo 90% nášho vitamínu D získavame zo slnečného žiarenia medzi aprílom a septembrom. Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý obsahuje dve hlavné zložky: vitamín D2 z rastlín (ergokalciferol) a vitamín D3 zo živočíšnych zdrojov a UV svetla (cholekalciferol). Vitamín D3 sa syntetizuje v pokožke pri vystavení slnečnému žiareniu a metabolizuje sa najskôr v pečeni na 25-hydroxyvitamín-D (kalcidiol) a následne v obličkách na 1,25- (OH) 2D (kalcitriol), aby sa vytvoril biologicky aktívny hormón.“

Deficit vitamínu D a jeho prejavy:

Nedostatok vitamínu D postihuje takmer 50% populácie na celom svete: najmä detí, starších ľudí, diabetikov, tehotné ženy a  ľudí, ktorí trávia väčšinu času v interiéroch. Deficit spôsobuje množstvo závažných ochorení.

U detí sa nedostatok vitamínu D prejavuje ako krivica, choroba charakterizovaná zlyhaním správnej mineralizácie kostného tkaniva, ktorá vedie k mäkkým kostiam a deformáciám kostry. U dospelých a dospievajúcich môže nedostatok vitamínu D viesť k osteomalácii, pri ktorej je existujúca kosť neúplne alebo chybne mineralizovaná počas procesu remodelácie, čo vedie k oslabeniu kostí. To môže spôsobiť bolesť kostí a s vekom zvyšuje riziko osteoporózy.

Nedostatok vitamínu D  môžu diagnostikovať lekári jednoduchým krvným testom.

Ako dosiahnuť optimálne koncentrácie vitamínu D?

Najlepším spôsobom, ako udržať normálnu hladinu Vitamínu D, je vystaviť pokožku slnečnému žiareniu 10 až 20 minút denne ( dlhšie v prípade starých ľudí). Zvýšiť hladinu vitamínu D môžete aj konzumáciou potravín bohatých na vitamín D, ako sú: (ryby, olej z tresčej pečene, vajcia, mliečne výrobky, pečeň a niektoré huby). Príjem potravy zvyčajne pokrýva iba 5 až 20% potreby vitamínu D3. Živočíšne a vegánske zdroje potravy, preto nie sú dostatočné na to, aby uspokojili naše potreby vitamínu D. Práve preto, by sme ich mali na jeseň a v zime, keď nemáme dostatok slnečného žiarenia, v tele dopĺňať na dennej báze v podobe výživových doplnkov vitamínu D. Doplnky vitamínu D majú dve formy: D2 a D3. Vitamín D3 je aktívnejšou formou a verí sa, že sa premieňa oveľa rýchlejšie ako D2.

 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA prijal odporúčané hodnoty príjmu vitamínu D:

Vek

AI (mcg)/UI* na deň

6 – 11 mesiacov

10 (400 UI)

1 – 70 rokov

15 (600 UI)

71 – viac rokov

20 (800 UI)

Tehotné ženy

15 (600 UI)

Dojčiace ženy

15 (600 UI)

*UI – medzinárodná jednotka pre meranie vitamínu D.           

Zdroje vitamínu D (H2)

Tieto hodnoty sa môžu, samozrejme, líšiť v špecifických prípadoch, kedy lekár odporučí iné dávkovanie.

Nadmerné užívanie vitamínu D vo forme doplnkov môže viesť k absorpcii nadmerného množstva vápnika, čo môže spôsobiť ukladanie vápnika v tepnách, a tak zvýšiť riziko kardiovaskulárnych problémov.Väčšina autorov považuje denný príjem až 100 µg (4 000 IU) vitamínu D3 pre dospelých po dobu šiestich mesiacov za bezpečný.

 

Vplyv vitamínu D na naše zdravie:

 

Podporuje imunitný systém a môže pomôcť zabrániť predĺžením alebo nadmerným zápalovým reakciám. Zdá sa, že adekvátne hladiny pomáhajú chrániť pred niektorými infekciami a vírusmi reguláciou úlohy bielych krviniek, znižovaním schopnosti vírusov množiť sa a aktiváciou enzýmov, ktoré zabraňujú poškodeniu tkanív.

Prispieva k zdraviu kostí tým, že napomáha vstrebávaniu vápnika do kostí ako aj ďalších vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k zdraviu, vrátane horčíka, vitamínu K a fosforu.

Vitamín D prispieva k udržaniu správneho fungovania svalov.

Môže pomôcť pri podpore zdravej replikácie buniek a môže hrať úlohu pri ochrane pred vývojom autoimunitných stavov.

Vitamín D je nesmierne dôležitý pre celkové zdravie. 

Preto Vám spoločnosť ESSENZ ponúka vysoko kvalitný vitamín D3, a to v dvoch formách - vo forme kapsúl ako aj vo forme kvapiek.  

V jednej kapsuli nájdete 4000 jednotiek vitamínu D3.

 

 

BIOTÍN PRE KRÁSNU POKOŽKU A ZDRAVÉ VLASY

 

Biotín sa nazýva aj vitamín krásy, pretože nám zabezpečuje zdravú pokožku, vlasy a nechty.

Čo je Biotín?

Biotín, známy aj ako vitamín H alebo B7, patrí medzi vitamíny skupiny B a je rozpustný vo vode.

Bol pôvodne objavený ako súčasť komplexu nazývaného bios, ktorý podporuje rast kvasiniek a osobitne ako vitamín H, ochranný alebo liečebný faktor pri poranení vaječného bielka, choroby spôsobenej u ľudí konzumáciou veľkého množstva ne vareného bielka.

 

Biotín a jeho účinky:

1, Prispieva k životne dôležitým metabolickým funkciám, ako je energetický metabolizmus, metabolizmus tukov a bielkovín.

2, Prispieva k udržaniu zdravej pokožky, vlasov, nechtov a slizníc - aktivuje metabolizmus bielkovín / aminokyselín v koreňoch vlasov, bunkách nechtov a ďalších bunkách tela.

3, Prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky - má svoju úlohu v signálnej a neurotransmiterovej činnosti a tiež spolu s    ďalšími vitamínmi skupiny B ovplyvňuje pamäťovú funkciu a zabraňuje kognitívnym poruchám súvisiacim s vekom.

4, Podporuje rast a diferenciáciu buniek - podieľa sa na replikácii DNA a transkripcii génov, ako aj na bunkovej proliferácii a iných bunkových reakciách.

5, Podieľa sa na kontrole glukózy- je potrebný pre správnu funkciu enzýmu glukokinázy, ktorý hrá úlohu v metabolizme glukózy.    

6, Podieľa sa tiež na vytváraní aktívnej formy folátu.

    

Biotín v potravinách, kde ho nájdeme?

Najlepšie zdroje tohto vitamínu v strave pochádzajú z: orgánového mäsa, ako sú obličky a pečeň, vaječných žĺtkov, vareného ovsa, banánov, sóje, pivovarských kvasníc, ryžových otrúb, orechov, mlieka a celozrnnej pšenice.

Biotín sa syntetizuje tiež črevnou flórou, avšak nevie sa, do akej miery je tento biotín k dispozícii hostiteľovi.               

Biologická dostupnosť biotínu môže byť nízka alebo premenlivá v závislosti od typu konzumovanej potraviny a od toho či je biotín vo forme viazanej na bielkoviny, alebo ako voľný biotín.

 

Aká je odporúčaná dávka Biotínu?

Pretože nie sú k dispozícii dostatočné dôkazy na odvodenie primeranej požiadavky a referenčného príjmu populácie, navrhuje sa adekvátny príjem (AI).

Adekvátny denný príjem biotínu z potravín, ktorý navrhuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, je:

Dojčatá 0-6 mesiacov: 5 μg / deň                                        

Dojčatá 7-12 mesiacov: 6 μg / deň                                       Tehotné ženy: 40 μg / deň    

Deti 1-3 a 4-10 rokov: 20 a 25 μg / deň                                 Dojčiace ženy: 45 μg / deň 

Dospievajúci vo veku 14 - 18 rokov: 35 μg / deň                19 rokov a starší: 40 μg / deň

Synergické živiny B2, B3, B5, B6, B9, B12, Mg, Mn, Cr

 

 

Absorpcia Biotínu

Absorpciu zhoršuje chronický príjem alkoholu a surové bielko obsahujúce avidín (glykoproteín, ktorý sa viaže na biotín v tenkom čreve a veľmi tesne bráni jeho absorpcii v krvnom obehu tela.

 

Kto trpí nedostatkom Biotínu?

Biotín je široko distribuovaný v potravinách a nedostatok nie je známy, s výnimkou ľudí, ktorí sú: - Udržiavaní na celkovej parenterálnej výžive ,

      - Konzumujú veľké množstvo nevarených bielkov (asi 10 denne),

      - Trpiaci nedostatkom biotinidázy, dedičnou poruchou, pri ktorej telo nie je schopné recyklo-  

         vať vitamín biotín.

      

Príznaky nedostatku / nedostatočnosti:

Aj, keď je nedostatok biotínu zriedkavý, jeho príznaky a znaky zahŕňajú:

1, Alopécia, krehké a tenké vlasy a nechty na rukách

2, Kožné abnormality, ako je dermatitída vo forme šupinatenia, červená vyrážka okolo očí,

    nosa, úst a genitálnych oblastí, cheilitída (zápal pier), glositída (zápal jazyka)   

3, Neurologické a psychologické príznaky, ako sú depresia, nevoľnosť, bolesť svalov a únava,

    nespavosť, zmeny chuti do jedla, halucinácie a pocit pálenia alebo svrbenia končatín.

 

Úroveň a príznaky toxicity

Údaje zo štúdií na ľuďoch nie sú dostatočné na stanovenie bezpečnej vyššej úrovne. Neoficiálne správy naznačujú, že typické denné dávky 10 mg sú bez nepriaznivých účinkov a toxicita nebola hlásená u jedincov, ktorí dostávali až 200 mg denne, a preto sa predpokladá, že príjem 10 mg / deň je dostatočný.

 

Interakcie s inými živinami a interakcie s liekmi

Aj, keď nie je jasné či akékoľvek lieky interferujú s fungovaním biotínu, dlhodobé užívanie antibiotík môže znížiť hladinu biotínu zničením baktérií v čreve, ktoré produkujú biotín a tiež dlhodobá antikonvulzívna (proti záchvatová) terapia môže zvýšiť požiadavky na biotín.

 

Biotín zvyčajne buď vo forme kryštalického D-biotínu alebo pivovarských kvasníc, je súčasťou mnohých doplnkov výživy.

Spoločnosť ESSENZ Vám ponúka viacero produktov určených pre obnovu krásnej pokožky a zdravých vlasov obsahujúcich Biotín, ktoré sú vyrobené z tých najkvalitnejších surovín, ako sú:

ESSENZ BIOTIN, ESSENZ ZINK GOLDHIRSE BIOTIN,  ESSENZ HYALURON PLUS

 

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut

 

MENOPAUZA: živiny a byliny na zmiernenie jej príznakov a doplnenie výživových látok.

 

Čo je to menopauza alebo klimaktérium?

 

Menopauza nie je choroba, je to prirodzená súčasť života; prechod, ktorí zažijú všetky ženy.

Menopauza je doba, počas ktorej končia reprodukčné roky ženy a menštruačné cykly sa zastavia na najmenej 12

mesiacov. Predpokladá sa, že k menopauze dôjde, keď vo vaječníkoch nezostanú žiadne životaschopné vajíčka.

 

V akom veku začína a ako dlho trvá menopauza?

 

Menopauza sa zvyčajne odohráva vo veku 45–55 rokov, priemerný vek je 51 rokov.

Proces menopauzy sa zvyčajne začína asi 2-3 roky predtým, ako sa ovulácia úplne zastaví.

Normálne môže celá menopauza trvať asi 7 rokov od začiatku do konca a možno ju rozdeliť do niekoľkých fáz.

 

Menopauza a jej etapy

 

Perimenopauza začína okolo 45 - 50 roku života - mnoho žien zažije zmeny v menštruačnom cykle; časté sú nepravidelné menštruácie (krátke cykly, dlhé cykly alebo vynechanie menštruácie), rovnako ako príznaky, ktoré môžu prichádzať a odchádzať, ako sú nespavosť, zmeny nálady, úzkosť, zmeny kognitívnych funkcií, vaginálna

suchosť, bolesť kĺbov a vazomotorické príznaky, ako sú návaly horúčavy a nočné potenie.

Hladina estrogénu začne klesať 6–12 mesiacov pred menopauzou.

 

Menopauza okolo 50-55 roku života  - najvýznamnejšie zmeny, ktoré sa ženskom tele uskutočnia, spočívajú v narastajúcom úbytku ovariálnych folikulov (nazývanom folikulárna astresia), a teda v znižovaní množstva

produkovaného estrogénu

 

Po menopauze: približne od 55 roku života, keď už viac nedochádza k menštruácii, menopauzálne príznaky, ako sú návaly horúčavy, sa zvyčajne zmiernia. Zdravotné riziká spojené so stratou estrogénu sa však s pribúdajúcim vekom zvyšujú.

 

Akými hormonálnymi zmenami prechádzajú ženy počas menopauzy?

 

Menopauza je spôsobená hormonálnymi zmenami vrátane zmenených hladín reprodukčných hormónov vrátane: hormónu uvoľňujúceho gonadotropín (GnRH), hormónu stimulujúceho folikuly (FSH), luteinizačného hormónu (LH), estrogénu (tri typy vrátane estrónu, estridiolu a estriolu), progesterónu a testosterón.

 

Čo je to predčasná menopauza?

 

Iba asi 1 percento žien má menopauzu pred 40. rokom života (nazýva sa to predčasná menopauza).

Môže to byť výsledok chirurgického zákroku, napríklad ak sa im odstránia vaječníky pri hysterektómii alebo dôjde k poškodeniu vaječníkov, napríklad chemoterapiou. Ženy, ktoré prekonajú skorú menopauzu, majú vyššie riziko

zdravotných komplikácii, ako sú kardiovaskulárne choroby, neurologické choroby, osteoporóza.

 

Aké sú príznaky menopauzy?

 

Ženy môžu mať pri menopauze veľmi odlišné skúsenosti.

Niektoré majú minimálne príznaky, zatiaľ, čo iné majú veľké ťažkosti.

 

 Príznaky zahŕňajú:

 

- Návaly horúčavy a nočné potenie

- Bolesti hlavy a migrény

- Letargia, nesústredenosť, podráždenosť, agresivita, depresia, zmeny nálady alebo úzkosť,

- Poruchy spánku a problémy s pamäťou

- Zvýšená naliehavosť a frekvencia močenia, bolesti kĺbov

- Znížené libido, vaginálna suchosť a bolesť pri pohlavnom styku

- Atrofia prsníkov alebo boľavé prsia

 

Diagnóza menopauzy

 

Váš lekár vám povie na základe príznakov, o ktorých ste mu hovorili. A tiež vám môže zmerať hladiny v krvi:

Folikuly stimulujúcy hormón (FSH). Zvyčajne to stúpa, keď sa blížite k menopauze.

 

Domáci test z lekárne na menopauzu-To či ste v menopauze môžete zistiť aj domácim testom z lekárne.

Menopauza a zvýšené riziko srdcových a kardiovasculárných chorôb a osteporózy

Štúdie ukazujú, že po menopauze sa pre ženy  zvyšuje riziko srdcových a kardiovaskulárnych chorôb ako aj

osteoporóza. Je to spôsobené poklesom hladiny estrogénu, ktorý mení hromadenie tuku a tiež prispieva k strate

kostnej denzity a zvýšenému riziku zlomenín.

 

Ako znížiť nepríjemné príznaky menopauzy pomocou zdravej výživy?

 

- Osvojte si zdravé stravovacie návyky, ako napríklad „dva kúsky ovocia a päť kusov zeleniny, aby ste zvýšili objem

   antioxidantov a vlákniny.

- Jedzte potraviny bohaté na fytoestrogén. Patria sem geneticky nemodifikované sójové výrobky, ako sú organické

  tofu, strukoviny, tempeh a fazuľa. Zvýšte príjem lignínu pomocou  ľanových semien.

- Vyhýbajte sa potravinám, ktoré zhoršujú menopauzu a  znížte príjem balených alebo spracovaných potravín, pridaného cukru, rafinovaných sacharidov, sladkých nápojov, alkoholu a kávy.

 

Cvičenie pomáha redukovať príznaky menopauzy

 

Jedným z najlepších spôsobov, ako bojovať proti mnohým nepríjemným príznakom spojených s menopauzou, je

zaradiť cvičenie do svojej rutiny. Odporúča sa cvičiť 3- 4 krát týždenne najmenej 30 minút, vhodné sú aeróbna aktivita a silový tréning.

Cvičenie s vlastnou váhou  pomáha udržiavať svalovú hmotu a posilniť kosti v boji proti osteoporóze.

 

Byliny na zmiernenie príznakou menopauzy

 

Z dôvodu obáv z vedľajších účinkov hormonálnej substitučnej liečby (HRT) sa zvýšilo používanie prírodných alternatív, ako sú:

 

Červená ďatelina - bohatý zdroj fytoestrogénov a bežne sa používa ako tradičný liek na zníženie vysokého cholesterolu, osteoporózy a symptómov menopauzy, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie, vaginálna atrofia a suchosť.

Môžete ju nájsť vo výživovom doplnku ESSENZ ROTKLEE MENOFIT od spoločnosti ESSENZ.

 

Šalvia lekárska - používa sa pri podpore znižovania návalov horúčavy, nočného potenia a súvisiacich klimakterických ťažkostí u žien v menopauze.

Môžete ju nájsť vo výživovom doplnku ESSENZ SWEAT od spoločnosti ESSENZ.

 

Americký ženšen - niektoré výskumy naznačujú, že môže pomôcť zmierniť návaly horúčavy, únavu, depresie a kognitívne poruchy a vaginálnu suchosť. Môžete ho nájsť vo výživových doplnkov ESSENZ GINSENG a ESSENZ CARDIO CHOLESTod spoločnosti ESSENZ.

 

Živiny na podporu menopauzy

 

Vitamíny B6, B9, B12 - často nazývané „antistresové“ živiny pre svoju silnú schopnosť vyrovnať náladu a upokojiť nervový systém. Podieľajú sa na regulácii hormonálnej činnosti a na podpore kardiovaskulárneho zdravia. Môžete ich  nájsť vo výživovom doplnku ESSENZ VITAMIN B-COMPLEX od spoločnosti ESSENZ.

 

Vápnik/Vitamín D - postmenopauzálna suplementácia  zvyšuje hladinu  Vitamínu D3 v sére a zlepšuje lipidové profily.

Môžete ich  nájsť vo výživovom doplnku ESSENZ CALCIUM od spoločnosti ESSENZ.

 

Horčík - prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky, k zníženiu vyčerpania a únavy, k udržaniu zdravých kostí a správnemu fungovaniu svalov. Môžete ho nájsť vo viacerých výživových  doplnkov  ESSENZ MAGNESIUM a ESSENZ MAGNESIUM VITAL+  od spoločnosti ESSENZ.

 

Neexistujú žiadne záruky, že prírodné doplnky výživy  pomôžu  znížiť všetky vaše príznaky menopauzy, tak buďte realistické. Každý človek je  jedinečný, a to, čo funguje u jedného ​​môže alebo nemusí fungovať u iného.

 

Neviete si rady s Menopauzou a potrebujete poradiť, kontaktujte ma na telefónnom čísle 0949 311 327 a zdarma Vám poskytnem 15 minútové odborné poradenstvo v oblasti klinickej výživy.

 

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut